Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peníze a život

Tma, sténání, kašel a chropot umírajících. Živí (zatím živí, ač oslepení a bez dechu) se snaží uprchnout, ale zakopávají o těla ležící jim v cestě.

Bhópál, město v chudém indickém státě Madhy Pradesh, si od příchodu zahraničních investorů slibovalo hodně. Továrna společnosti Union Carbid přinesla pracovní místa, a s příjmy jejích zaměstnanců rostlo i město. A aby co nejrychleji rostly i příjmy společnosti Union Carbid, šetřilo se na kdečem: místo méně toxických materiálů se používaly levnější, ale jedovaté; chemikálie místo v sudech odpočívaly ve velkých nádržích, trubky nebyly z oceli, ale z prorezavělého železa, údržba téměř neexistovala, bezpečnostní programy rovněž ne a zabezpečovací systémy zaměstnanci ze šetrnosti vypínali. Mimo provoz nechávali i chlazení nádrží chemikálií a tak se po patnácti letech, druhé prosincové noci roku 1984, madhyapradéšský sen o prosperitě změnil ve vražednou noční můru.

 

Tehdy natekla do nádrže s dvaačtyřiceti tunami jedovatého metylizokyanátu (C2H3NO) voda. Následná chemická reakce horkem poškodila zařízení a velké množství jedovatých plynů uniklo do ovzduší. Zaměstnanci, kterých bylo v té chvíli přítomno asi 70, se o havárii dozvěděli z megafonu (mnoho odborníků z chemičky v Bhópálu už dříve odešlo nebo dostalo výpověď proto, že od vedení továrny žádali dodržování bezpečnostních směrnic) nebo zaslechli místní poplach, a z továrny (kde vzduch byl stále dýchatelný) odešli. Na obyvatele města nikdo nepomyslel; sirény zazněly až několik hodin po havárii, kdy ulice už byly plné mrtvých.

Lidé, probuzení ze spánku nemožností dýchat, zvracením nebo prudkou bolestí očí, v panice prchali z domovů. Tisíce osob se pokoušely dostat co nejdál od továrny, ze které se, jak věřily, linul ten jedovatý puch. Většina z nich, neznelá rozsahu katastrofy, prchala po větru. Rozhlas, do kterého údajně volali pracovníci továrny, odmítl bez povolení z vyšších míst šířit poplašné zprávy. Policie nastoupila až k pomoci s odvozem mrtvol a zdechlin. Protože mrtví byli posbíráni z ulic a bez jakékoli evidence narychlo pohřbeni do společných hrobů, mnoho lidí beze stopy zmizelo; příbuzní a přátelé pohřešovali přibližně sto tisíc lidí, jejichž osud není znám.

Ve dnech následujících po katastrofě vydaly úřady prohlášení, že otravou jedovatými plyny na místě zemřelo 1404 osob - ve skutečnosti jich bylo nejméně dvakrát (a možná i desetkrát) tolik. Právě tento oficiální údaj o počtu obětí způsobil, že se společnost Union Carbid rozhodla odškodnit dědice mrtvých osmi sty dolary pro každého a trvale postižené osoby ukonejšit menšími částkami. Jelikož se ale úřední odhad počtu mrtvých a postižených ani neblížil skutečnosti, bylo vyplácení odškodného po čtyřech dnech zastaveno a soudy o náhrady se táhnou až do současnosti.

Postižení se dozvěděli, že otrava MIC nezanechává trvalé následky... a umírali dál, zůstávali slepí a dýchaviční, ženy potrácely nebo rodily děti s nádory místo očí.  Toho roku porodila bezmála polovina těhotných žen v Bhópálu a okolí mrtvé děti; 14% zbývajících novorozeňat se nedožilo ani jednoho měsíce. A ani ty, které čtyři týdny přečkaly, neměly vyhráno: jen třetina žen, těhotných oné noci v Bhópálu, dochovala své dítě, často postižené, do školního věku. 

Havárie po sobě zanechala zamořenou půdu i vodu; volání místních po dekontaminaci úřady nikdy nevyslyšely. Dodnes se v Bhópálu rodí děti s rozštěpy, obrácenýma nohama nebo bez očí, dodnes mají lidé zdravotní potíže. Údaje o havárii a dlouhodobých zdravotních následcích zůstávají tajné.

Minulý měsíc navštívil Bhópál indický ministr životního prostředí Jairam Ramesh. Navštívil i proslulou továrnu ("no vidíte, byl jsem tam a neumřel jsem"), okomentoval tamní bujnou zeleň slovy, že "to tu přece nemůže být zamořené, když to tu tak pěkně roste" a některé z demonstrantů, rozčilených ministerským vtipkováním, nechal pozavírat... Zdroje: http://www.bhopal.net/ Varma: Epidemiological and experimental studies on the effects of methyl isocyanate on the course of pregnancy, Environmental Health Perspectives 1987 http://bhopal.org/index.php?id=100http://www.globalpolicy.org/component/content/article/221/46908.html Obrázek: http://www.freewebphoto.com/

Autor: Karíma Sadio | pondělí 19.10.2009 14:05 | karma článku: 17,83 | přečteno: 1821x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)