Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cizí děti - II. část

"Mulati se rodí buď ze znásilnění, nebo jsou to děti prostitutek. V obou případech nemáme ani nejmenší morální povinnost dívat se na tyto potomky cizí rasy."

Na konci první světové války obsadily francouzské jednotky tvořené vojáky z Tuniska, Maroka, Madagaskaru a Francouzské západní Afriky levý břeh Rýna, Kolín a Mainz.

Německý odpor tuto skutečnost označoval střídavě jako úmyslný útok na německou civilizaci, která měla být zničena, či jako důkaz francouzské degenerace, k níž došlo úzkými vztahy Francouzů s kolonizovanými národy.  Německé pokusy vymámit na vítězných mocnostech slib, že "barevné" jednotky nebudou v Německu sloužit, byly marné.

Protože vítězové zůstávali k žádostem poražených hluší, nastoupila německá státní kampaň "Černá hanba". Její naturalistické až pornografické popisy údajného sexuálního násilí, jehož se syfilitičtí vojáci koloniálních jednotek, neschopni ovládat své divošské pudy, dopouštěli na německých ženách, označuje Jared Poley (Decolonization in Germany: Weimar Narratives of Colonial Loss and Foreign Occupation) spíše za "fotonegativní obrázek evropských kolonistů, kteří v kolonizovaných územích viděli zaslíbenou zemi svých sexuálních fantazií."Ve skutečnosti se koloniální jednotky nedopouštěly deliktů o nic častěji, než jednotky složené z vojáků evropského původu: záznamy z roku 1921 hovoří  u rýnských "barevných" jednotek o dvaasedmdesáti kázeňských přestupcích, z nichž jen devět bylo sexuální povahy.

Francouzskou okupaci Němci beztak chápali jako kolonizaci, a skutečnost, že jsou kolonizováni "barevnými" jednotkami, k pocitu ponížení ještě přispívalo.

Přes to všechno četné milostné vztahy mezi vojáky francouzské armády a Němkami stále vznikaly.  V oblastech, kde jednotky skutečně sloužily, byly spíše oblíbené, a zřejmě i kvůli síle franku a sexuální zvědavosti si koloniální vojáci naopak stěžovali na pronásledování domorodými ženami.

Na okupovaných územích se tak narodilo kolem osmi stovek dětí těchto vojáků (jen jedna z matek prohlašovala, že byla znásilněna), které byly od mala ostrakizovány a handicapovány hned dvakrát – jako děti barevných otců, a zejména jako děti nepřátel.

Když pak v polovině dvacátých let Francie své vojsko odvelela, zůstalo mnoho žen s těmito dětmi samo v čím dál nepřátelštějším prostředí. Ne všichni vojáci se se svými německými milenkami oženili;  děti svobodných matek měly německé občanství a nechránil je mezinárodní zákon. Německá vláda s nimi mohla nakládat, jak se jí zlíbilo.




Příběh,  který redaktor New African vyčetl ze záznamů Britského koloniálního úřadu, komplikovanost osudů těchto lidí ukazuje:V roce 1931 požádala žena z Ober-Olmu, aby její malý syn, mulat jehož otcem byl senegalský voják, směl odjet do Worcesteru v Jižní Africe. Podle dalších údajů šlo prý o "pečlivou matku, která se dobře starala o své děti" – měla totiž dvě; starší ze synů byl čistě německého původu.Rýnským misionářům se podařilo najít pro chlapečka v Jižní Africe adoptivní rodinu, ale přestože všechny doklady už byly vyřízeny, dítě nakonec vízum do Jižní Afriky nedostalo s odůvodněním, že "je barevné a zákon nedovoluje vydávání víz barevným jedincům."Krátce nato se starší ze synů paní z Ober-Olmu dostal při obraně cti své matky do rvačky, za niž měl být potrestán magistrátem. Trestu se už nedožil – spáchal sebevraždu.Zoufalá matka se nadále snažila zachránit aspoň své mladší dítě – znovu a znovu se obracela na misie a úřady a pokoušela se zjistit, která země by jejího syna přijala. Teď už sice nenarážela na rasovou bariéru, ale přesto dostávala zamítavé odpovědi – není prý možné přijmout do země osobu bez hmotného zajištění.

Záznamy neříkají, co se s chlapečkem nakonec stalo. Je ale známo, co se stalo s dalšími čtyřmi až šesti sty mulatů nebo dětí arabských otců; v roce 1936 byla ustanovena "Komise číslo 3", která vytvořila seznam všech těchto dětí a v souladu se zákonem z roku 1933, který africký původ považoval za "dědičný defekt",  nechala děti uvěznit a vykastrovat, často bez vědomí jejich rodičů. Stovky z nich téhož roku beze stopy zmizely, což dává důvod k podezření, že skončily v plynových komorách.

"Někteří z nás měli to štěstí, že byli podrobeni jen sterilizaci a ne eutanázii," říká v německém televizním dokumentu jeden z poškozených, Hans Hauck. "Při operaci nebyla použita žádná anestetika, a na konci jsme dostali certifikát o sterilizaci – proti podpisu, že nikdy nebudeme mít intimní kontakt s jakýmkoli Němcem nebo Němkou."

Kampaň "Černá hanba"  pokračovala ještě více než dvě desítky let po svém začátku: když v roce 1940 německá armáda obsadila Francii, nutili nacisté Jeana Moulina, prefekta Eure -et-Loir, aby vydal prohlášení, francouzské koloniální jednotky v oblasti znásilňovaly a vraždily ženy a děti.

Moulin odmítl podepsat, že by na rozervaných pozůstatcívh obětí bombardování byly známky jiného násilí; brzy nato jeho úřad navštívili němečtí vojáci, kteří mu dali na srozuměnou, že ho budou mučit tak dlouho, dokud dokument nepotvrdí. Moulin se nepodrobil ani fyzickému nátlaku; když pochopil, že vojáci jsou odhodláni ho ubít, sám si podřízl hrdlo. Němci, kteří předpokládali, že umírá, nechali Moulina jeho osudu. (Přežil a byl nacisty ubit až o tři roky později, když stejně zásadově neprozradil jména francouzských odbojářů.)

Související článek:  Cizí děti I

Další články autorky: http://manzelka.bloguje.cz

Další informace k tématu:Hans-Jürgen Massaquoi: Destined to WitnessC.A.Blackshire-Belay: The African-German Experience: Critical EssaysMichael Burleigh, W.Wipperman: The Racial State: Germany 1933-1945Heide Fahrenbach: Race after Hitler: Black Occupation Children in Postwar Germany and AmericaClarence Lusane:Hitler's Black Victims: The Historical Experience of Afro-Germans, European Blacks, Africans and African Americans in the Nazi Erahttp://www.ushmm.org/wlc/article.php?ModuleId=10005479http://en.wikipedia.org/wiki/Racial_policy_of_Nazi_Germany

Obrázek v perexu: Babasteve, http://www.flickr.com/photos/babasteve/3402471891/in/set-72157622629668310/

Autor: Karíma Sadio | pátek 23.10.2009 14:55 | karma článku: 15,90 | přečteno: 1806x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)