Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženy, ach, ženy...

Zuzana se nechtěla stát herečkou, nesnila o práci modelky, nekandidovala na MISS. A to i přesto, že většinu spolužaček o hlavu převyšovala, kluci ze třídy snili jen o ní a muži na ulici kvůli Zuzaně naráželi do sloupů veřejného osvětlení. Odmaturovala s odřenýma ušima a rodičovskou touhu po vysokoškolačce v domě rozbila podpisem smlouvy s útulným barem v centru Prahy.

Byla celkem zvyklá, že budí pozornost všude, kde se ocitne. Ani ten zákazník z Jamajky (Viktor, říkal, že je Viktor) ji neomráčil nějakým originálním způsobem balení - ale byl to první černoch, který o ni projevil zájem, a Romana byla zvědavá, co je pravdy na těch pověstech... o tom... však víte!

Aby si to Viktor náhodou nerozmyslel (takových už bylo, co na ni jeden večer dělali oči, slibovali věčnou lásku – věčnou úměrně počtu vypitých panáků –  a pak už se nikdy neukázali), nechala ho počkat do zavírací hodiny a pak si ho vítězně odvedla do pronajaté garsonky). Nevypadal, že by ho to kdovíjak překvapilo, a dělal přesně to, co se od něj čekalo a chtělo.

Když se následujícího dopoledne obouval, Zuzana tušila, že už ho nikdy nepotká. O telefonní číslo si neřekl, do baru večer nepřišel.

Vrátil se tam až po měsíci, a Zuzanu samotnou překvapilo, jak ráda ho vidí. Znovu skončili u ní doma. A pak ještě několikrát; Viktor přicházel do baru skoro každý týden a Zuzana ráda věřila, že je to kvůli ní.

Kde trávil ostatní dny a noci? Zuzana nevěděla. Jednou se ho na to zeptala: odpověděl jí, že má hrozně málo času, shání totiž práci, teď zrovna mu kyne jeden děsně slibný kšeft a pak - "pak, miláčku, budeme ve vatě! Vezmeš si mě?" zeptal se jí rovnou. Zuzaně, kterou do té chvíle ani nenapadlo, že by se snad chtěla usadit, se najednou podlamovala kolena.

Za svítání Viktor ve víru vášně odložil kondom. "Budeme mít miminko," hřála Zuzanu jeho slova v uchu i na duši.

O rok později se Zuzana vrátila k rodičům (z mateřské by nájem stejně neutáhla, a babička aspoň užije vnoučátka).  Do Kolína to Viktor měl z Prahy trochu z ruky - "bydlel bych s vámi rád, ale tady už bych  teprv žádnou práci nenašel, a přitom teď už to vážně vypadá, že se mi povede něco velkýho" - a tak se za Zuzkou a dcerou nedostal častěji, než jednou dvakrát do měsíce. "Pak ti koupím, co jen budeš chtít," plánoval, zatímco Zuzana přepočítávala mateřskou na Sunar a na plenky. 

"Už je to hotový, mám práci, a slušně placenou, teď už bude všechno fajn, postarám se o vás o všechny," hlásil  jednoho jarního večera Viktor.

V zimě  do domácnosti Zuzaniných rodičů přibyl další vnouček. Viktorovi to s tou prací "zase nevyšlo, ale neboj, lásko, mám zas něco v merku, a tentokrát to určitě bude ono!" Zuzanini rodiče by bývali rádi, kdyby se Viktor do Kolína přistěhoval, ale dvojnásobný tatínek trval na svém: z Kolína by se mu práce špatně sháněla,  radši bude v Praze zatím bydlet u kamaráda (Zuzanou nikdy nespatřeného), než sežene něco jistého.

"Má pravdu," zastávala se ho Zuzana, když nad tím její otec kroutil hlavou. Sama věděla, jak špatně se v Kolíně práce shání; mladšímu dítěti už byly skoro tři roky, když bar, kde pracovala, zavřeli. Zuzana zůstala bez práce.  Její rodiče se Viktora ptali čím dál naléhavěji, jakže to bude s tou prací a penězi, a Viktorovy návštěvy se stávaly čím dál vzácnějšími.  Zuzana našla útěchu v internetu. Klávesnicí klábosila s manželkami a milenkami Afričanů, seznamovala se s matkami malých mulatů i s cizinci,  kteří na internetových seznamkách lovili naději na získání víza k dlouhodobému pobytu.

Když uplynulo první výročí od Viktorovy poslední návštěvy (jeho telefon zůstával vypnutý, o jeho soukromém životě ani "kamarádovi, u kterého bydlel" Zuzana nic nevěděla a kolonka "otec" v rodném listě jejích dětí zůstávala nevyplněna), vyrazila Zuzka na rande. Yves, sotva zletilý (nebo snad dokonce nezletilý) žadatel o politický azyl ze Zambie, byl její krásou ohromen. Možná, že ho neohromila ani tolik její krása (Zuzana přece jen po dvou dětech a osmi letech trošku přibrala, a na módu a kosmetiku jí nezbýval čas ani peníze), jako vidina svatební legalizace pobytu na území České republiky - přece jen, chtěl hrát fotbal ("vyhráli jsme pohár mladších žáků, jsem vážně dobrej," líčil jí s dětským nadšením) a nějaký ten trenér by ho určitě radši bral s vízem než bez...

Zuzanini rodiče byli Yvesem okouzleni podstatně méně, než Yves Zuzanou. Nic nedali na dceřino přesvědčování, že Yves miluje děti a je "úplně rodinnej typ", a dali ratolesti na vybranou: buď normální život, s prací a bez nezaměstnaných dorosteneckých fotbalistů, nebo kufry za dveřmi.

Zuzana si svobody i Yvese cenila nade vše. Posbírala kufříky a přesunula své půvaby a děti ke kamarádce z internetového chatu, nápadně ošklivé a obézní Magdě, matce polonigerijských dvojčátek. Magda novou spolubydlící vítala s nadšením; placení pravidelných účtů samoživitelce bez úspor a bez alimentů už začínalo dělat potíže. Magdiny děti se sotva začínaly batolit, a v komunitě krajanů jejich otce kolovala celá řada vtipů o tom, jak asi došlo k početí - musel se John hodně opít? Nebo manželku něčím přikryl?. Hrdý otec si posměváčků nevšímal - beztak mu jen závidí, jak rychle sehnal k sňatku svolnou ženu! Ostatně, pohled na ni jeho estetické cítění dlouho neurážel - sotva přišla do jiného stavu (což bylo krátce po svatbě a shodou okolností v době, kdy s ním byly těhotné i další čtyři z jeho milenek), přestal chodit domů a brát manželce telefony. Magdu tehdy těhotenské hormonální poblouznění  ponouklo k moudrému činu: podala žádost o rozvod. Pár dnů poté, co rozvodový rozsudek nabyl právní moci, zapomněl John někoho podplatit, byl zatčen, obviněn a posléze i odsouzen za prodej tvrdých drog.

"Tak moc se změnil," vyprávívá teď Magda Zuzaně v noci, když všechny děti usnou, "kdybys četla ty jeho dopisy z vězení... jak poznal Boha, pochopil a je někdo jiný... že až ho pustí, vrátí se ke mně a ke klukům, budeme zase rodina, jak se na to těší... To pětikilo, to ti vrátím, až mi přijde rodičák, jo? Musela jsem Johnovi poslat nějaký peníze na hygienický potřeby..."

 

 


Další články autorky: http://manzelka.bloguje.cz  

 

 

 

Foto v perexu: http://www.freedigitalphotos.net/

Autor: Karíma Sadio | čtvrtek 19.11.2009 13:50 | karma článku: 17,17 | přečteno: 2140x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)