Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smrt Konžské říše

“Volám vás na obranu země, majetku, dětí, žen a vlastního života a svobody, které portugalský národ chce dobýt a ovládnout.” (Manikongo Antonio I., 1665)

Dom García poijímá portugalské misionáoeG.A.Cavazzi

Pravděpodobně nejambicióznější bilaterální projekt evropské expanze – stvoření kreolské kultury ve středoafrické říši Kongo  - ztroskotal, jak již bylo řečeno, na obchodních zájmech. Vládci říše Kongo, jejíž nejžádanější komoditou se v 17. století stali otroci, se nyní již marně snažili získat od portugalských partnerů prostředky k technologickému rozvoji. Žádosti o odprodej lodí (které by konžské říši umožnily samostatný obchod s jinými evropskými zeměmi) padaly na neúrodnou půdu, a smrtí Doma Affonsa I. definitivně skončila éra rovnovážného vztahu mezi oběma zeměmi.

Konžský stát od čtyřicátých let 16. století stále silněji pociťoval ohrožení ze strany (konžské obchodní zákony nerespektujících)  obchodníků, usazených na ostrově Sao Tome. Většina pobřežních vazalských států Konga byla již vtažena do nekontrolovaného a neregulovaného obchodu s otroky; protože otroků se nedostávalo (roční export byl tehdy odhadován na 3000 – 5000 osob) a podle práva mohli být jako otroci prodáváni pouze zločinci nebo zajatci,  agenti pombeiros často podněcovali ke vzpourám, aby následné nevyhnutelné boje přinesly další potenciální "kusy". Dom Diego, vnuk Doma Affonsa I., se po svém nástupu na trůn v roce 1545 pokusil diplomatickou cestou obnovit královský obchodní monopol z roku 1517 a směrovat portugalské lodě do jediného přístavu. Jednání nepřinesla očekávané výsledky a i jezuité, kteří se s vyslancem z Portugalska vrátili, se po čase zapojili do obchodu se Sao Tome. Jižně položené království Ndongo, které rovněž obcházelo zákon samostatným obchodem s Portugalci, se v roce 1556 pokusilo o násilné odtržení od Konga. Ve své snaze zvítězilo a o rok později bylo Portugalskem uznáno jako nezávislý stát.

V té době na oslabenou konžskou říši z východu útočí kmeny kanibalských Džagů; v roce 1568 vnikli Džagové do hlavního města, vypalovali kostely a ničili domy, a dva roky poté musel dokonce i manikongo Alvaro I. uprchnout i s celým dvorem z města, aby unikl jejich řádění. Z ostrova na řece Zaire, kam se uchýlil, si Alvaro vyžádal portugalskou vojenskou podporu. Konžské vojsko, posílené o šest stovek portugalských mušketýrů, sice Džagy po čtyřech letech bojů vyhnalo, ale Alvaro se stal portugalským vazalem. Přítomnost portugalských ozbrojených sil v zemi byla trnem v oku mnoha poddaným. Jejich nevole vyvrcholila povstáním v roce 1574. Aby zabránil krveprolití, souhlasil Alvaro I., že bude o trůn bojovat v zápasu “muž proti muži”. Zápas, a s ním i trůn, prohrál.

Vlády se ujímá vítěz souboje,  Alvaro II., odnímá portugalským obchodníkům obchodní výsady a omezuje jejich práva. Portugalsko zareagovalo přesunem komerčních aktivit na jih, kde menší státní celky a nejednotná knížectví brzy podléhají jejich obchodnímu vlivu. Zároveň dochází k vyzbrojování menších států a bývalých vazalů Konga (kde dříve směli střelné zbraně držet jen členové konžské mušketýrské armádní jednotky). Portugalci se nyní spojují se svými bývalými nepřáteli  Džagy, od nichž nakupují v pohraničních oblastech Konga získané otroky.  Jak se poptávka po otrocích stává stále hůře uspokojitelnou, věnují portugalští obchodníci stále více energie podněcování vazalských konžských států k osamostatnění: silné Kongo již pro Portugalsko není partnerem, ale překážkou.

V roce 1641 ovládli pobřežní oblasti Holanďané a tehdejší manikongo, García II., je požádal o pomoc proti Portugalsku. Naděje na nové spojenectví ale zůstaly plané a jeho snaha se mu krutě vymstila: v roce 1648, když se Portugalci vrátili, donutili Garcíu zříci se práva na Loandu a osvobodit Portugalce od daňové povinnosti. García si stěžoval u papeže; když pochopil, že na odpověď čeká marně, zřekl se křesťanství.

Protiportugalské nálady v Kongu sílily a v roce 1665 volal manikongo Antonio I. svůj lid do zbraně “na obranu země, majetku, dětí, žen a vlastního života a svobody, které portugalský národ chce dobýt a ovládnout.” Na Silvestra toho roku došlo u Ambuilly mezi Konžany a Portugalci k bitvě, v níž byl manikongo zabit a jeho vojsko poraženo. Konžská říše se rozpadla na několik malých států a knížectví, jejichž vůdci se nyní věnovali především obchodu s otroky a vzájemnému válčení, které bylo pro tuto ekonomickou aktivitu  nezbytné.

 

(Pokračování)

 

Více na:

http://www.historyfiles.co.uk/KingListsAfrica/AfricaCongo.htm

http://www.millersville.edu/~winthrop/Thornton.html

http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FAFH%2FAFH50_01%2FS0021853709004228a.pdf&code=9c4bfa4bb1ba4f0fd990e75cf703ee45

 

 

Související články na tomto blogu:

Afonso I.

Bez včerejšků, bez zítřků

 

Další články autorky: http://manzelka.bloguje.cz

Autor: Karíma Sadio | čtvrtek 26.11.2009 15:42 | karma článku: 12,81 | přečteno: 1563x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)