Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak dlouhý dopis

"Žena je hlavní a základní kořen národa, kmen, na nějž roubujeme náš vklad do společnosti a z něhož vyrazí květy. Musíme ženy povzbuzovat, aby se více zajímaly o osud své země. Vždyť i ty, která reptáš, jsi dala přednost svému manželovi, své třídě, svým dětem před věcmi veřejného zájmu. Jestliže ve stranách aktivně pracují jenom muži, proč by mysleli na ženy? Je lidské ukrojit si při dělení koláče větší porci."    


Mariama Ba (*1929 - †1981) , dcera jednoho z prvních ministrů nezávislého Senegalu, neměla nikdy získat vyšší vzdělání. Po matčině smrti se jí ujala rodina zesnulé a ta pro ni, ač Mariama patřila mezi nejlepší studentky francouzské základní i koranické školy, s žádnou další kariérou nepočítala.
Mariaminu otci se podařilo příbuzné přemluvit, aby dcera směla ve studiích pokračovat: Mariama nastoupila do učitelského ústavu v Rufisque a začala psát.
 
V osmnácti letech se provdala za Obeye Diopa, během své učitelské kariéry mu porodila a po rozpadu manželství sama vychovala devět dětí. Přes špatný zdravotní stav a další nesnáze se angažovala v nejrůznějších sdruženích, přispívala do místních periodik a psala knihy.
 
Ve světě získala pozornost novelou Tak dlouhý dopis, která jí v roce 1980 ve Frankfurtu vynesla literární cenu Noma - pouhého půl roku předtím, než spisovatelka podlehla rakovině.
 
Hrdinky knihy Tak dlouhý dopis, Ramatoulaye a její přítelkyně Aissatou, se na zhruba stodvaceti stránkách vypořádávají s rodinným právem, s okovy dávných zvyklostí, s polygamií.
 
Ramatoulaye právě ovdověla; její manžel se krátce předtím oženil s vrstevnicí vlastní dcery a na funkci v původní rodině úplně rezignoval. Jediné, co po něm zbylo, je hypotéka a a nepatrné dědictví, o které se handrkuje dcera starší vdovy se svou bývalou spolužačkou, druhou vdovou po otci.
 
("Vypůjčit si čtyři miliony nebylo, vzhledem k jeho privilegovanému postavení, nijak obtížné, a tak mohl poslat madam tchyni a jejího manžela do Mekky, aby získali titul Hadža a Hádží; a také mohl kdykoliv vyměnit Alfu Romeo za nový vůz pokaždé, když jej Binetou třeba jen trošinku nabourala. Teď jsem také pochopila hrůzostrašný význam toho, že Modou vypověděl náš společný bankovní účet. Chtěl finanční odluku, aby měl volné ruce. A jelikož Binetou kvůli němu přerušila školní docházku, vyplácel jí měsíčně padesát tisíc franků jako řádný příjem. ...Madam tchyně teď tímto papírem mávala, protože byla pevně přesvědčena, že tyto peníze jí musejí být i po Modouově smrti vypláceny z dědictví.")
 
 
Ramatoulaye se ve vzpomínkách vrací k tomu, jak se s manželem seznámila. Jak odmítla muže, který ji miloval a za kterého ji rodiče chtěli provdat ("Slyším, jak mi matka přesvědčivým hlasem radí: žena se má provdat za muže, který ji miluje, nikdy za muže, jehož miluje ona; to je tajemství trvalého štěstí.") a jak bojovala o možnost společného života s Modouem, kterého ji příbuzní rozmlouvali.
 
("Naše svatba se obešla bez věna a bez okázalosti, sledována nesouhlasnými pohledy mého otce a bolestným rozhořčením zklamané matky, provázena jízlivými poznámkami mých překvapených sester, a to v našem městě, jež oněmělo úžasem.")
 
Aissatou byla v opačné situaci - šlechtická rodina jejího nastávajícího se nechtěla smířit s tím, že si Mawdo vybral manželku z cechu kovářů ("pozdvihl tě na svou úroveň, on, syn princezny, tebe, dítě kovářských výhní. Z odmítavého postoje své matky si nic nedělal.") a brzy přišla na způsob, jak zbloudilého syna přivést na správnou cestu.
 
("Jednoho krásného dne teta Nabou zavolala Mawda a řekla mu: "Můj bratr Farba ti dává malou Nabou za manželku, aby mi důstojně poděkoval za to, že jsem ji vychovala. Jestli si ji nevezmeš za ženu, nikdy se z toho nevzpamatuji. Hanba zabíjí rychleji než nemoc."
Věděla jsem o tom, Modou to věděl. Jenom ty, Aissatou, jsi neměla nejmenší podezření a pořád jsi jen zářila.
A protože jeho matka už stanovila datum sňatku, našel Mawdo konečně odvahu říct ti to, co si všechny ženské šuškaly: máš spolumanželku.
"Matka je stará. Životní otřesy a zklamání oslabily její srdce. Když tím dítětem opovrhnu, zemře. Teď mluvím jako lékař, nikoli jako syn. Jen považ, syn by zavrhl dceru jejího bratra, kterou sama vychovala! Jaká hanba před celou společností!"
A tak se tedy Mawdo, aby "neviděl svou matku umírat hanbou a zármutkem," rozhodl odebrat na svatební noc. Co zmůže Mawdo Ba tváří v tvář této neoblomné matce, jejíž nitro, v němž zkameněla morálka dávných časů, sežehly staré kruté zákony?")
 
Zklamaná Aissatou vyslechla bezpočet nabádání k trpělivosti a k braní ohledů na zájmy dětí; přesto se rozhodla jinak ("Vzdávám se tvé lásky, tvého jména. Oděna do jediného přijatelného roucha, jímž je důstojnost, jdu dál svou cestou. Sbohem.").
 
Pro Ramatoulaye těžké časy nesnadného rozhodování ještě neskončily: musí se vypořádat s řadou nevítaných uchazečů o ruku a najít způsob, jak odpovědět na nabídku k sňatku od Daoudy Dienga, kterého kdysi odmítla a který ji sice stále miluje, ale je už ženatý s jinou. Musí řešit i těhotenství neprovdané dcery. ("První otázka, která při takovémto objevu přijde člověku na mysl, zní: Kdo? Kdo je původcem této  krádeže, protože krádež to je, kdo je původcem této újmy, protože újma to je! Kdo se odvážil? Kdo...? Kdo...?").
 
Ale ani při všech potížích nesmí vdova na prahu stáří zapomenout na hlavní cíl: vybrat si, jakou cestou se po manželově smrti dá.
 
"Navzdory všemu - navzdory zklamáním a ponižování - v sobě chovám naději. Vždyť právě ze špinavého a nepěkného humusu vyrůstá nová zeleň a já cítím, jak ve mně raší nové pupence."
 
 
Knihu Tak dlouhý dopis autorky Mariamy Ba vydalo v roce 2003 v překladu Věry Šťovíčkové-Heroldové nakladatelství BB/art.











Další články autorky: http://manzelka.bloguje.cz

Autor: Karíma Sadio | středa 24.3.2010 9:30 | karma článku: 12,52 | přečteno: 1618x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Obětem sexuálního násilí je třeba věřit, řekla u soudu s Cimickým Vrbová

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:04

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)