Temné místo Zeleného plánu

28. 06. 2010 11:11:24
"Když se nedá sterilizovat vaše manželka, hned teď zavřeme a sterilizujeme vás."

To byla podle Insight News TV slova, která slyšel manžel Rudesindy Quillamawangové předtím, než ji připoutali na vozík.
Existují i horší případy: paní Felipa Cusiová se dostavila k lékaři se symptomy chřipky. Pod falešnou záminkou byla uspána a sterilizována. Magna Moralesová po přemlouvání ze strany zdravotníků neochotně souhlasila, že za dárky pro své děti se sterilizovat nechá. Bez přístupu k následné péči po deseti dnech od operace zemřela.
Dnes se o chilském programu plánovaného rodičovství mluví už jen málo. Kampaň probíhala v devadesátých letech za vlády presidenta Fujimoriho a dočkala se podpory mnoha mezinárodních organizací zvučných jmen, OSN a USAID nevyjímaje. Peruánský venkov včetně andských vesnic se dočkal mnoha nových zdravotních center, otvíraných s velkou pompou a za podpory ženských organizací, které jásaly: ženám se konečně dostane více práv nad vlastním tělem, antikoncepce se stane dosažitelnou i v té poslední vísce v Andách.
"Plánované rodičovství po peruánsku" ale neznamenalo užívání antikoncepce nebo skutečné plánování rodičovství; šlo o úplnou likvidaci plodnosti - ať už dobrovolně, nebo násilím. Zdravotníci dostali "sterilizační kvóty", které bylo třeba naplnit. Za jednu provedenou sterilizaci dostal lékař 5 až 11 dolarů; pokud neprovedl předepsaný počet sterilizací, nezaplatili mu nic. Lékaři prováděli nezřídka i dvacet operací denně, někdy i na dívkách méně než dvacetiletých. Ženy bývaly sterilizovány v rámci císařského řezu nebo dokonce i v průběhu těhotenství. Jiným zdravotníci vyhrožovali, že pokud operaci nepodstoupí, už nikdy nebudou smět vyhledat lékařské ošetření ony ani jejich blízcí. Pacientky, kterým nikdo neříkal, že existují i jiné způsoby antikoncepce a obvykle ani netušily, v čem sterilizace spočívá a že její efekt je nevratný, nepobývaly v nemocnici déle než čtyři hodiny, a neabsolvovaly ani žádné další zdravotní kontroly. Nehody při operacích a komplikace po nich prý byly běžné, počet zemřelých je dnes už nezjistitelný - sterilizace v "centrech plánovaného rodičovství" totiž byla zdarma, ale jakákoli následná péče se musela platit a na to už mnoho venkovanů nemělo.
V rámci "programu plánovaného rodičovství" prezidenta Fujimoriho bylo sterilizováno čtvrt milionu až tři sta tisíc peruánských žen, z nichž mnohé k operaci nedaly souhlas nebo byly podvedeny ohledně jejích důsledků. Téměř žádná z nich (nebo jejich pozůstalých) nemá nárok na odškodnění, protože k operaci daly "souhlas" otištěním palce pod španělsky psaným textem, jemuž nerozuměly.
Další informace:
Další články autorky: http://manzelka.bloguje.cz
Autor: Karíma Sadio | pondělí 28.6.2010 11:11 | karma článku: 10.12 | přečteno: 1147x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.43 | Přečteno: 782 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.26 | Přečteno: 2955 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 325 | Diskuse
Počet článků 155 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2934
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá. Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří. Lásce totiž zcela stačí samotná láska. Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha." A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám. (Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...