Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

Enaz

10. 8. 2011 21:55
Děkuji za skvělý článek.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

29. 7. 2011 13:27
Děkuji za pěkný článek

Můj pohled na problém hladomoru v Somálsku je kombinace několika věcí - příroda, která prostě zemědělství moc nepřeje, dalo by se to obejít různě - vodní vrty, odsolovací zařízení a závlahový systém. To však naráží na další problémy - s odpuštěním, nevzdělanost lidí (dá se obejít "nakoupením" odborníků v zahraničí) a hlavním problémem je cena takto vyrobené potraviny.

Představte si, že si dáte tu práci, nakoupíte pozemky, stroje, seženete zaměstnace, vybudujete závlahový systém, zasejete a pak sklidíte. Do ceny se tohle všechno musí započítat. Vy přijdete na trh a co se nestane. Přijdou vojáci z libovolné povstalecké skupiny a vezmou si co uznají za vhodné a nechají Vás za odměnu žít nebo zrovna přijel další z kamionů s potravinama zadarmo z té skvělé Evropy.

Fakt existuje šílenec, který by v takovém prostředí měl snahu o výrobu potravin? Maximálně jednotlivci pro vlastní obživu a tam je ta neefektivita obrovská a že to někdo silnější ukradne obrovská.

2 0
možnosti
KS

Tuubeen

29. 7. 2011 13:58
Re: Děkuji za pěkný článek

Naprosto přesné!!!!R^

0 0
možnosti
OU

29. 7. 2011 7:34
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
W

wakan.

29. 7. 2011 0:21
drobná korekce

Roky 1845 až 1852 nejsou konec 19. století :-)

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

29. 7. 2011 10:42
Re: drobná korekce

Díky, opraveno. R^

0 0
možnosti
K

kaktusak

28. 7. 2011 23:55
Hlad v KLDR byl způsoben záplavami

doplněnými zhroucením jejich zahraničního trhu. Takže žádná špatná politika vlády.

Pokud někdo hlad na Ukrajině vyvolal úmyslně, pak to byli kulaci, kteří bojkotovali nebo přímo sabotovali činnost družstev. Stát jako vlastník půdy měl plné právo určit nájemcům formu hospodaření, v tomto případě založení kolchozů.

V Irsku hladomor proběhl v polovině 19. století a byl vydatně podpořen britskou vládou. Stejně jako pravidelně se opakující hladomory v britské Indii.

Ano, v Africe v předkoloniální době většinou fungoval tradiční systém podobný feudalismu nebo mafii, kdy mocný člověk chránil ostatní a jen společně dokázali přežít.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

29. 7. 2011 10:38
Re: Hlad v KLDR byl způsoben záplavami

Děkuji za doplnění. Podle mých informací se Severní Korea úmyslně stala hospodářsky závislou pouze na Sovětském svazu. Po jeho rozpadu nedokázala dost rychle najít nové partnery a když přišly záplavy, neměla v důsledku špatného politicko-hospodářského rozhodování dost peněz na to, aby výpadek pokryla importem potravin.

O hladomoru na Ukrajině jsem se opakovaně dočetla, že potravin bylo dost, ale stát je konfiskoval, aby oslabil vzdor Ukrajinců... No, z tohoto pohledu za něj možná skutečně mohli kulaci. Asi tak, jako Somálci v Norsku mohou za to, že Breivik postřílel studenty.

V Irsku vyvolala hladomor ne britská vláda, ale plíseň bramborová - britská vláda je vinna jedině tím, že hladovějícím Irům nepomohla a nezakázala import jídla z Irska (ale to je opět ta špatná vládní politika).

Hladomory v Indii byly už před Brity (1055, 1345, 1396....).

Vámi zmíněný "tradiční systém" v Africe fungoval před kolonialismem, během něho i po něm... ;)

2 0
možnosti
FV

vg38

28. 7. 2011 22:33
nešlo by to menším písmem?

takto se to prostě nedá číst

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

29. 7. 2011 10:25
Re: nešlo by to menším písmem?

Polepším se.

0 0
možnosti
JM

pepino108

28. 7. 2011 22:13
Zavádějící nadpis

Četl jsem blogy i články, ale o lenosti jsem tam nečetl. Lítost nad jejich lidským osudem je přirozená a asi nás to více či méně každého zasahuje. Nicméně, nejlepší humanitární pomoc pro oblast Somálska se mi jeví takováto, i ve stanoveném pořadí. Vojenská intervence a vyhnání Šabábu, vzdělávací intervence o sexuální výchově, o zemědělství v suchých oblastech a o vodním hospodářství (odsolování mořské vody a zavlažování), následně bych humanitárně zabezpečil kondomy, odsolovací zařízení a osivo. Dále se děj vůle boží. Mimochodem, v posledním odstavci uvádíte snížení míry a míru porodnosti, na jedné straně muslimské země z obrovské na velkou a ty země na jihu z velké na obyčejnou. To také o něčem svědčí.

3 0
možnosti
KS

Tuubeen

29. 7. 2011 10:24
Re: Zavádějící nadpis

Lenost se pravidelně vyskytovala v diskusích (proto v článku také zdůrazňuji malou mechanizovanost a z ní vyplývající neefektivitu zemědělství). Řešení situace v Somálsku neznám, ale Vaše se mmi nezdá reálné - vojenská intervence nemívá dobré výsledky (ostatně, to už tu bylo... a třeba příklad Iráku je dost odstrašující. Sexuální výchova je k ničemu, pokud nechtěná těhotenství prakticky neexistují (ženská obřízka faraonského typu bráí předmanželskému sexu a v manželství je z v článku rozebraných důvodů žádoucí mít dětí co nejvíce). Totéž platí o antikoncepci. O nutnosti intervence státu nebo organizací v zemědělství jsem psala.

U údajů o porodnosti z posledního odstavce nezáleží na náboženství, ale na životních podmínkách, životní úrovni: Botswana a Namibie jsou na tom hospodářsky dobře a nacházejí se v úrodném pásmu. Jako doplňující příklad tedy uveďme křesťanskou Ugandu  (6,3 dítěte) či Kongo sužované válkou (5,9) a muslimský Egypt (2,8), Lybii (2,3) či Tunisko (1,7 dítěte).

1 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

28. 7. 2011 20:22
britský tajemník pro kolonie měl pravdu

poučení- nestavět školy a neposílat žádné vakcíny, ani lékaře

1 0
možnosti
C

Camino.

28. 7. 2011 23:05
Re: britský tajemník pro kolonie měl pravdu

Az budete medvedice opet protestovat u Beatrice Radosa a tvrdit ji, ze pani Diartova je jedina spravna, tak Vam tam dam Vas rasisticky prispevekRv

1 0
možnosti
E

energetik22

28. 7. 2011 20:17
Dotaz-kolik "biopaliv" se pěstuje pro svět, namísto potravin

Nemá tohle pro "třetí svět" také devastující vliv? Evropa zaplatí víc za tohle a tak proč pěstovat plodiny na jídlo... ? Máte data ? Zelení budou prskat, ale je to jejich kšeft...:-/

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

28. 7. 2011 20:14
Pilný jako...

ďábel ;-) R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)