Nespokojená matka = spokojené dítě. A proč by ne?

28. 06. 2012 15:17:28
"Cítím se skvěle. Jsem dokonale zdráv, je mi super, lepší by to už být nemohlo. Jenom mě šíleně bolí zub."
Taková a jiná podobenství mi vyvstávala na mysli, když jsem četla blog kolegy Cihláře o tom, že i nešťastná matka může, ba musí, šťastně vychovávat děti.
A s tím si, pěkně prosím, dovoluji nesouhlasit.
Těhotenství a mateřská dovolená (a pak i přechod, ale tím se v této souvislosti zde nemá smysl zabývat) jsou období, kdy se u žen nejčastěji vyskytují deprese. Těhotenské deprese postihují asi pětinu žen, které pak mnohdy nejsou schopny dodržovat vhodný životní styl, například vyhýbat se alkoholu.
Období po narození dítěte s sebou nese nejen změny biologické, které také mohou být spouětěčem deprese, ale i změny společenské; rovněž relativní izolace novopečených (i délepečených) matek "v domácnosti" může vést k rozvoji depresivních nebo úzkostných stavů.
Žena stižená tímto druhem potíží není schopna s dítětem přiměřeně komunikovat, věnovat se mu, projevovat mu lásku, chodit s ním ven atp.
Malé děti, jejichž matky byly v těhotenství a krátce po porodu vystaveny velké stresové zátěži, jsou více ohroženy diabetem.
To jsou záležitosti, které nejsou vůlí plně ovlivnitelné, ale přesto mohou být zčásti nebo zcela závislé na prostředí. Nemusíme zacházet ani tak daleko. Stačí nepochopení, neporozumění, nevěra nebo jinak zapřičiněná manželská krize, aby se děti ocitly na druhé koleji, mimo plnou pozornost a péči rodičů.
Životní (ne)spokojenost jednoho člena rodiny - jakéhokoliv! - nelze "odmávnout" rukou s tím, že ať je mu/jí jakkoli, své povinnosti musí odvádět na 100%. Rodič nebo partner, který je unavený, mrzutý, vyčerpaný nebo vzteklý, v sobě nemůže najít tolik pochopení, lásky nebo důslednosti, jako rodič či partner šťastný a vyrovnaný. I kdybyste mu to nakrásně dali befélem. Nejde o to, že frustrovaný rodič se nesnaží mít spokojené dítě. Jde o to, že děti nejsou hloupé. Těžko je rodič oblafne kašírovanou idylou, a těžko se bude soustředit na jejich potřeby a pocity, když má plné ruce práce s těmi vlastními, negativními.
Někteří manželé nebo manželky možná (podle toho, co jsem četla, vlastně spíš určitě) mají sklon nespokojenost svých protějšků přehlížet. Koneckonců, můžou se vzdálit do práce, s kamarády na kuželky nebo s kamarádkami do cukrárny, aby se nemuseli zabývat tím, že něco není v pořádku. Děti nikam odejít nemůžou - do určitého věku.
Ano, i dítě spokojeného rodiče se může cítit zle. Ale dítě nespokojeného rodiče samo dosáhne spokojenosti jen stěží - už proto, že do dospělosti si odnese nezáviděníhodný vzor.
Podle mě ta rovnice tedy vypadá jinak: spokojená matka, otec a dítě = zdravá rodina. Je-li ovšem jeden jediný člen rovnice nešťastný, správný výsledek se nedostaví.
Reakce na články:
Další články autorky: http://manzelka.wordpress.com/
Autor: Karíma Sadio | čtvrtek 28.6.2012 15:17 | karma článku: 16.89 | přečteno: 1840x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 20.97 | Přečteno: 371 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 29.56 | Přečteno: 469 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.13 | Přečteno: 189 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.31 | Přečteno: 9272 | Diskuse
Počet článků 155 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2934
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá. Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří. Lásce totiž zcela stačí samotná láska. Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha." A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám. (Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...