Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Petr z Bologni II.

4. 8. 2012 19:16
...

Hmmm...chapu, ze branite Vam blizke. Take chapu, ze ne vsichni muslimove, krestane, hinduiste, ateiste...jsou stejni. V podstate se vzdy bavime o mire pravdepodobnosti a jeji zakony, odvozene za beznych predpokladu,  v pripade malych souboru neplati. ALE. Ale mam dost obsahlou zkusenost s lidmi z celeho Tretiho sveta a tedy i s muslimy. Podotykam - se vzdelanymi lidmi. Tak s Turky mam pozitivni zkusenost a zvlaste zeny - vedecke pracovnice - se snazi o opravdovou emancipaci a domnivam se, ze se jim i castecne dari. Pak mame treba Persany, fyzicky nadherne lidi, avsak ve zvycich dosti odlisnych. Uvedu konkretni pripad - jeden profesor fyziky z Isfahanu prijel do Terstu i s choti. Bydleli v casti Barcolla vysoko v Carsu a domu to meli asi tri sta schodu. Z nakupu sli tak, ze on prvni s rukama v kapsach, jeho chot za nim se spoustou plnych nakupnich tasek, celych tech tri sta schodu. Na otazku, proc zena musi chodit za muzem, jeho odpoved - muz kraci pred zenou, aby ji chranil.

0 0
možnosti

Petr z Bologni II.

4. 8. 2012 19:28
Re: ...

A pak jsem mel v laboratori muslimskeho fanatika - narodil se v Peshavaru a jeho rodina utekla do Pakistanu. On se pak presunul do Kanady, kde vystudoval fyziku. V laboratori jeho prvni otazka byla kterym smerem lezi Mecca. Ze se petkrat denne modlil prave v laboratori, i kdyz na stejnem patre mel "mistnost k rozjimani" bych jeste presel. Avsak jeho nevybirave utoku na vsecny zeny - vedecke pracovnice - uz byly za hranou a vytvareli v laboratori tezkou atmosferu. Kdyz pak zacal i nicit jedne Turkyni a jedne Rumunce experimenty a stvat lidi proti sobe, vyhodil jsem jej z laboratore. Jina usmevna prihoda - jedno leto s nami v laboratori pracoval muslim ze severni Indie. Schopny chlapik (na indicke pomery - Indove jsou mistri teoretickeho uvazovani, v tom na ne ma malokdo, v experimentalni praci je to ale dost bes), si me vybral za sveho guru. Jednou mne v ICTP navstivila chot s dcerami a tenhle Ind mi prinesl ochutnat nejake silne palive kokosove pecivo. Moji chot prehledl jako sire lany

0 0
možnosti

Petr z Bologni II.

4. 8. 2012 19:34
Re: ...

coz ji silne rozcililo, nikoliv proto, ze ji nepovazoval za hodnou pohledu, ale ze ji svym prehlizenim dohnal k rasisticke poznamce. Ona je moje chot hrda na to, ze netrpi zadnymi rasistickymi predsudky a ted tohle...Kazdy clovek je original, ale statisticky vzato, s muslimy jsme, jakozto Evropane, skutecne nekompatibilni.

2 0
možnosti

Niktor

4. 8. 2012 22:10
Re: ...

"Moji ženu rozčílil tím, že ji dohnal k rasistické poznámce. Ona je moje choť hrdá na to, že netrpí žádnými rasistickými předsudky a teď tohle..." ;-D;-D;-D

1 0
možnosti

Tuubeen

5. 8. 2012 11:35
Re: ...

Nojo, a teď otázka: přehlídl ji jako krajinu proto, že jí pohrdá, nebo proto, že si jí váží? Před nějakou dobou tu byl hrozný skandál ohledně nějakého (tuším) imáma, který si nepotřásl ruku s političkou.  Interpretovali to jako ponížení ženy, i když de facto šlo naopak o vyjádření respektu.

Je to něco, jako kdybyste byl někde, kde při pozdravu máte političku pořádně plesknout přes zadnici... Někdo by kulturní zábrany překonal a paní poplácal, "ať má radost", jiný se té kulturní konotace (poplácání po zadku /nebo podání ruky/ = sexuální obtěžování) zbavit nedokáže.

0 0
možnosti

wendulák

6. 8. 2012 0:51
Re: ...

Eh, takový zvyk neznám, ale ... no nevím, ale kdyby to měli limitováno třeba váhovou kategorií, neměl bych nic proti tomu :-);-)

0 0
možnosti

qwe111

7. 8. 2012 23:09
Re: ...

prej kulturni zabrany ;-D;-D;-D - to se prece vi, ze zadny kultivovany, vonavy a hlavne tolerantni muslim je nejakeho sexualniho obtezovani na hony vzdalen a k neznemu pohlavi chova nekonecny respekt ;-)

viz napriklad

http://art.ihned.cz/film-a-televize/c1-56909150-studentsky-film-zachycuje-obtezovani-ktere-zeny-denne-zazivaji-od-kolemjdoucich

0 0
možnosti

Tuubeen

5. 8. 2012 11:30
Re: ...

Předně bych tom uneříkala, že "bráním své blízké" - nazvala bych to tak, že mi vadí lidská blbost (nebo, nazýváno vznešeněji, "sklon k zjednosdušování").

Pokud jde o tu zavazadly obtěžkanou paní a volně kráčejícího muže - vzpomínám si na jednu svou velmi, velmi dávnou debatu s jedním Euroindiánem. Vyprávěl, jak nějaký jejich sraz ve východní části Německa napadli "názoroví odpůrci", a že teprve tehdy pochopil, proč Indiánky pracovaly a chlapi byli pořád někde "relaxující", ale se zbraní po ruce. Takže pokud mají někde věky prověřeno, že je prakičtější, když chlap je odpočatý, ozbrojený a ve střehu, asi bych to tak úplně honem neodsuzovala. (Mimochodem, v jiných muslimských zemích je zase zvykem, že nakupují a nákupy nosí jenom muži.)

0 0
možnosti

proctonejde

6. 8. 2012 12:31
Re: ...

.... zrovna v Turecku to neni zvykem, ze by chlap chodil pul metru pred zenskou s rukama v kapsach.....  je to spis naopak, ze chlap je ovesenej taskama a zenska kraci pred nim a porouci co jeste nakoupit.... a nebo jako u nas potkas zenske samotne s nakupem v ruce..... pokud v Turecku jde chlap pred zenskou a ona za nim znaci to, ze to nejsou mistni Turci ale pristehovalci.....

0 0
možnosti

proctonejde

6. 8. 2012 12:38
Re: ...

a pozor neplest si to se vstupovanim do restauraci apod. protoze tam vetsinou vkraci prvni muz... obhledne situaci a potom zase zena jde pred nim ;-D..... (zase plati pro Turecko)

0 0
možnosti