Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde slušnost nazývá se slabostí

Všechny české zpravodajské kanály včera přinášely zprávy z Haiti. Že zemětřesení, možná sto tisíc mrtvých, nejchudší země západní polokoule, diktátoři a převraty a posílejte peníze.






Francouzské satelitní programy byly podrobnější -  na Haiti prý prakticky nezůstal kámen na kameni, k lidem ve Fort Au Prince se nemůže dostat žádná záchranná technika, protože spadla i hasičská základna a všechno zůstalo uvnitř, univerzita doslova pohřbila celou jednu generaci haitské inteligence (tedy tu vzácnou slaboučkou vrstvu), a poničené nemocnice, které na tom byly špatně už před zemětřesením, teď nemají vůbec nic, čím by mohly raněným pomoci. Ani elektřina nejde. Kdo byl vážně zraněn, pravděpodobně zemře - pomoc není možná. Vůbec. 
 
Jeden francouzský program pozval několik Haiťanů a odborníků na cosi. Před kamerami padaly názory, že zemětřas možná napomůže ke změně. Že Haiti se všemi jeho předkatastrofickými hrůzami, kriminalitou a diktaturami může být budování od nuly jen ku prospěchu.
 
Seneweb zveřejnil působivé fotografie a konta humanitárních organizací, na které lze přispět z lecjakých míst světa. Senegalec, který pod článek napsal, že nejdřív by se mělo vybírat na povodňové škody v Senegalu, byl  sepsut online: několik set tisíc mrtvých na Haiti a on mluví o senegalských povodních, které vytopily pár škol a zničily několika stovkám lidí domovy? No kde to jsme, prosím vás? Senegal pomáhal v Asii, měl by pomáhat i na Haiti. Mohl by poslat své záchranáře, domníval se kdosi další.
 
Mezi blogy iDnes se dnes ráno objevil článek o zbytečných slzách pro Haiti.
Mezi řádky a někdy i na nich říká, že Haiti si za svou situaci může samo a posílat teď cokoliv na pomoc je zbytečné. V diskusi čtenáři (z nichž pravděpodobně nikdo živého Haiťana nikdy neviděl) s nadšením doplňují, že Haiťané jenom čekají, kdo jim co dá a vůbec, za dvě stě let si doma neudělali pořádek, tak dobře jim tak: teď tam mají zemětřesení a všechno jim spadlo! Měli si to postavit líp!
 
Také jsem asi nikdy neviděla živého Haiťana. Na Haiti jsem nebyla, a ač mám kamarádku na Barbadosu, Haiti mě nijak neláká ani když se netřese. Haitská politika mě nenaplňuje respektem.
Ale přesto nemám dojem, že bych měla nad lidmi, kteří v jediném okamžiku přišli o všechno, co měli, moudře pokývat hlavou: "stejně byli k ničemu!"
 
Zdá se mi to podobné, jako bych při procházce kolem řeky zahlédla topícího se, a jala se ho vyptávat: "A zaměstnán, jste? A co volby, koho jste volil? Nerozumím vám... cože? A povězte, vy jste se neučil plavat? Ne? No tak to je ale, pane, vaše chyba," volala bych už k tiché hladině, spokojena sama se sebou a s tím, že jsem nemrhala silami na záchranu někoho, kdo si to nezaslouží.
 
(Jelikož si nemyslím, že bych měla právo hodnotit "záchranyvhodnost" kohokoli z Adamových potomků, ubezpečuji zde všechny potenciální utopence Svitavy i Vltavy, že případné záchranné akce nezahájím výslechem a lustrací.)
 
Jen mám dojem, že nevzácný přístup "podívám se, zda si bližní ve stavu krajní nouze mou pomoc ZASLOUŽÍ" nevypovídá o společnosti nic pěkného.
 
Podobně jako některá slova o návštěvě turecké holčičky u Růžků. Paní Růžková, vědoma si toho, že muslimové nejedí vepřové, chystala dceřině kamarádce pohoštění, ale ouha: turecká holčička nejedla rybu!
 
Paní Růžková nahonem sháněla kuře.
 
Turecká holčička také nerada sýr, řekla dcera paní Růžkové, a tak paní Růžková namazala chleba marmeládou.
 
A komentátoři pod článkem se rozvášnili i ve vzpomínkách: je nemyslitelné dávat hostovi něco víc (jiného) než domácím, host se musí přizpůsobit a nejí-li něco, řekneme mu, že to v pokrmu není.
 
(Lituji ty, kdo např s alergií na papriku navštíví takového ortodoxního "můj-dům-můj-hrad" hostitele a dostanou guláš, a zatímco hostitel je bude ujišťovat, že v guláši paprika není, už aby si pomalu volali záchranku.) 
 
Pánem je domácí - myslí si někteří účastníci diskuse - nikoli host, a to nejlepší je jen pro domácí - host dostane nanejvýš svůj díl, a ještě ať je rád! Zbabělcem budiž zván, kdo o hosta se stará...
 
Slovanskou pohostinnost už u některých zjevně nahradilo "jáství" Západu.
 
Přitom ještě moji rodiče návštěvy milovali (i když někdy se ukázalo, že k soužití s návštěvou je třeba většího než malého množství diplomacie a trpělivosti), na každou se chystali snášením modrého z nebe a gruntováním celé domácnosti.

Tu vášeň jsem po nich zdědila: tak jako některé děti nosí domů zatoulaná koťata, tahala jsem  domů návštěvy – pobýval u nás mimo jiné mladý Lybijec, Ukrajinec se snoubenkou, Nigerijec alergický na kočičí chlupy, španělský manželský pár, Senegalec z Nizozemska, Senegalec ze Spojených Států, Senegalec z Japonska, Korejec z Koreje, čtyřčlenná polská rodina z Německa, Abderrahmán z Ostrovní říše, slečna od Budějovic a francouzský muslimský fundamentalista jménem Chourac.

Ten posledně jmenovaný k nám přijel z Paříže na kole, jehož řídítka za jízdy mimoděk leštil svým rezavým plnovousem. Kontakt na mě mu dal jeho známý, jistý Bašir Farez, který po osobním setkání se mnou zjistil, že nejsem ten nejvhodnější typ pro drogové dýchánky.

Na základě toho, že před nezávazným sexem s ním jsem dala přednost návštěvě mešity, usoudil, že s Šurákem si budu rozumět líp. Šurák na rozdíl od Bašíra neuměl anglicky, takže jsem se slovníkem v ruce vždycky stihla rozluštit jen torza jeho plamenných projevů, týkajících se převážně tématu „žena, nástroj ďáblův“.

(Komunikační překážky ani fakt, že žil z podpory v nezaměstnanosti, tomu pánovi v bělostné čepičce v nejmenším nebránily, aby mne třetího dne nepožádal o ruku. Až osmého dne se nám mnoha diplomatickými kličkami podařilo onoho mladíka odeslat zpátky na cestu do rodné Paříže.)

I přes podobné (vzácné) přehmaty byl každý host vždycky uvítán, uctěn a ubytován a pokud se choval slušně, i ve všem upřednostněn před domácími. Většina návštěvníků k nám proto chovala vřelé city a vracela se znovu, přinášejíc hodnotné (či méně hodnotné) dary.


Nebyly-li návštěvy z ciziny, několikrát týdně k nám zacházívaly na oběd moje spolužačky, a pro každou z nich maminka našla něco, co holčička určtě jedla. Kdyby byla některá z nich odmítla lívance (což se nestalo, protože "doma jez, co máš, jinde, co ti dají"), určitě by dostala knedlíky se zelím... nebo tak něco.
 
Krajané mého chotě dávají člověku, v jehož domě dlí host, peníze nebo jídlo.
Vědí, že hostitel má vyšší náklady, aby návštěvu náležitě uctil.
Že správný hostitel je připraven přijít třeba na mizinu, aby ten, kdo mu prokázal čest návštěvou, u něj byl spokojen.
 
Lidé - a zvlášť ti, kteří se znají - by si měli dělat radost.
 
Nepřekvapí mě proto, když Choť přinese z obchodu tři kila krásných hroznů, z nichž dvě kila věnuje sousedům ("protože ty hrozny byly tak pěkné" /že by bylo škoda se o ně nepodělit/) - ač nejsou naši hosté.
 
Ale také mě nepřekvapí, když kvůli mně hostitel převrátí půl města vzhůru nohama, aby našel to, o čem si myslí, že mě to potěší. Překvapilo by mě, kdyby to neudělal.
 
Spokojenost hosta by totiž měla být prvořadým cílem hostitele.
 
Jen se nám ta tradice nějak vytrácí... a slušnost je nazývána slabostí.
 
Ať už jde o milosrdenství, nebo o návštěvy.
 
 
 
 
 
Obrázek v perexu: http://www.freedigitalphotos.net/
 
 
 
Článek je v mírně pozměněné podobě převzat z http://manzelka.bloguje.cz

Autor: Karíma Sadio | čtvrtek 14.1.2010 18:46 | karma článku: 21,08 | přečteno: 1831x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)