Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když muže, tak ženatého!

"Ženatý chlap už má zkušenosti se životem v páru. Je trpělivější, chápavější, ví, jak co chodí. Pokud jde o vztah, dávám ženatým mužům přednost, jsou prostě lepší. Ve všem."

Dvaadvacetiletá Mame Fatou, která se s takovým názorem neváhala svěřit autorkám serveru badou.com., nepřevedla do slov nijak výjimečné myšlenky.
 
Průměrný věk senegalského novomanžela vzrostl od roku 1955 do roku 1992 z pětadvaceti* na dvaatřicet let. Nevěsty už nejsou - v průměru - jednadvacetileté, ale čtyřiadvacetileté. První sexuální zkušenosti nabývají muži už ne v sedmadvaceti*, ale v osmnácti. Jen průměrný věk ženy při prvním pohlavním styku se během čtyřiceti let nezměnil - průměrná panna přestává být pannou po devatenáctých narozeninách.
 
Sexuální zdrženlivosti před manželstvím si lidé velice považují (co si budeme povídat, hlavně u žen). Ale když teta z otcovy strany sdělí nastávajícímu manželovi před svatbou, že jeho zaslíbená není panna, snoubenec může jen těžko odpovědět, že za těchto okolností nevěstu nechce: urazil by celou rodinu. Stěží by pak našel jinou ženu, protože solidarita mezi rodinami dívek je silná a navíc, kdo by chtěl riskovat podobnou ostudu se svou vlastní dcerou?
 
Už z čísel vyplývá, že - ačkoli je mimomanželský sex celospolečensky odsuzován a záležitosti s ním spojené zastírá opona mlčení - předmanželské pletky nejsou příliš vzácné.
 
A jak se zvyšuje věk mužů, vstupujících do manželství (jedna z dam vyjadřujících se v odkazu výše si povzdechla, že je zatraceně těžké najít svobodného ženicha, který by měl ještě všechny zuby a byl schopen uživit ženu), stojí svobodné dívky před dilematem: zaměřit se při hledání manžela na svobodné, nebo na zadané ctitele?
 
Ti ženatí jsou prý laskavější, nevtíraví a velkorysí. Je snadné je podvádět, protože mají málo času. A tak hodně dívek, které mají mladého a svěžího, ale nezajištěného přítele, udržuje zároveň vztahy se ženatými pány a doufá, že jejich předchůdkyně při svatbě nepožadovaly, aby ženiši do oddacího listu nechali zanést omezení počtu manželských partnerek.**
 
"Je mi dvacet sedm. Už za sebou pár vztahů mám a myslím, že ženatí muži jsou lepší. Jsou z domova zvyklí starat se o ženu, takže jsou milí a štědří. Naproti tomu svobodní mívají ve zvyku podmiňovat pozornosti sexem. I když třebas peníze mají, neradi je pouštějí, když si ´neužijou´. Neříkám, že jsou takoví všichni, ale většina ano. Je to odporné. Kvůli tomu pak některé holky chodí raději s ženatými, kteří se spíš spokojí s něžnostmi a málokdy vyžadují sex."
 
Rozvedená dvaatřicetiletá Seynaba podotýká, že muže nikomu nekrade - vyhledávají ji, protože jim doma u manželky něco chybí. "Pokrytectví stranou, copak muži nemají potřebu neustále si dokazovat mužnost a schopnost svádět? Jsou to jen velké děti, je potřeba je chápat, překvapovat, rozmazlovat..."
 
Tahle hra má ale i svá úskalí, o kterých mluví jistá slečna Ndeye: "Dává mi najednou patnáct, dvacet tisíc korun. Slíbil mi auto, cestu do Evropy, uvedl mě do podnikání. Já mu přinesla mládí, intelektuální blízkost kterou nemohl zažít s manželkou. A manželství se pořád oddalovalo: až připravím manželku, až děti dokončí maturitu, až dostavím dům. Je to tak, že dostáváš dárky, o jakých se jeho ženě ani nesní, a nakonec si říkáš - nevzali jsme se, ale je tak hodný, zasloužím si ho vůbec? A tak se pozvolna chytíš do pasti..."
 
Ale zatímco některé ženy tvrdí, že držet se ženatých pánů je nejisté, protože málokterý hledá víc než nezávazné pobavení, stále víc a víc dívek má jiný názor - úloha první manželky je nejnevděčnější. "Ta první s mužem zažívá krušné začátky, podporuje ho, dokud se nevypracuje... a on šup, jen se mu začne dařit, opatří si jinou, mladší, hezčí, která přijde k hotovému. Je lepší být tou druhou."
 
 
Mnohé dámy se ostatně nenechávají zahanbit - polyandrie, nezákonné uzavření sňatků s více manžely, kterého se obvykle dopouštějí obchodnice často cestující do zahraničí, je v Senegalu příčinou 6% žádostí o rozvod podávaných muži. O tom, jaké pořadí v manželství preferují muži, se statistiky ani novinové články nezmiňují. 
 
 
 
 
 
 
 
* Od svatby k přestěhování manželky k manželovi obvykle nějaká doba uplyne.
 
 
** Při vystavování oddacích listů se snoubenci musí vyjádřit k tomu, zda manželství bude monogamní či polygamní, a v druhém případě specifikovat maximální počet manželek (od dvou do čtyř). Toto rozhodnutí je nezměnitelné.

 

 

 

 

 

 


Podrobněji:
 
http://fr.altermedia.info/general/senegal-la-polygamie-seduit-de-plus-en-plus-les-filles_9655.html
 
http://www.badou.com/index.php?option=com_content&view=article&id=86%3Apourquoi-un-homme-marie&catid=53%3Asociete&showall=1
 
http://www.awa-net.net/spip.php?article499

http://www.popline.org/docs/1132/111901.html

http://www.seneweb.com/news/article/15487.php

Abdoulaye Barra Diop, La Famille Wolof, Karthala 1985

 

 

Další články autorky: http://manzelka.bloguje.cz


 
 
 
 
Foto v perexu: http://www.freedigitalphotos.net/

Autor: Karíma Sadio | středa 14.4.2010 14:41 | karma článku: 13,21 | přečteno: 2415x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)