Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kongo mezi Araby a Evropany

Pobřeží východní Afriky patřilo odedávna ke křižovatkám mezikontinentálního obchodu. Záznamy námořních příruček mluví o plavcích z jižní Arábie a Rudého moře, směřujících pro slonovinu do oblasti dnešní Keni a Tanzánie, a zbytky importované íránské keramiky z 5. - 7. století nalézají archeologové až v africkém vnitrozemí.


Arabskou přítomnost na ostrovech náležejících k Tanzánii dokládají pozůstatky maličké mešity z osmého století a kombinace domácích stavebních materiálů (korálový kámen) s importovanými (pálené cihly).
Pobřežní města po staletí zprostředkovávala obchodní styk vnitrozemí s ostatním světem - krom slonoviny, žádané zejména v Číně a Indii, kde se kost afrických slonů považovala za kvalitnější než kost slonů indických, byla poptávka i po mangrovníkovém dřevu a později rovněž po zlatě a po otrocích.
 
Obchod s lidmi, provozovaný v této oblasti Araby, Indy,Svahilci, Peršany a později i Portugalci se od téhož podnikání v Angole nebo Kongu v mnohém lišil. Objem "zboží" po dlouhou dobu nedosahoval hodnot, jaké měl prodej otroků na západě Afriky: hlavní trhy, na něž východoafričtí otroci směřovali - Indie, Persie, arabské země Zálivu a severní Afriky a okrajově i Čína, obvykle neužívaly otroky k výrobě ani těžbě nerostů a spokojovaly se tedy s množstvím, postačujícím pro potřeby domácností toužících po služebnictvu, milostnicích a tělesných strážích. Rozdíl je i v genderovém rozložení ztrát - zatímco ze západní Afriky cestovaly do Ameriky lodě naložené převážně muži, většina otroků prodávaných na východ byla ženského pohlaví. Především se ale na východě obchod s otroky nikdy nestal hlavním nebo dokonce jediným druhem ekonomické činnosti.


The Swahili Beat - The funniest movie is here. Find it


 
A tak, zatímco mezi 16. a 19. století narůstal počet Afričanů vyvážených ze západní Afriky do Karibiku, počet otroků exportovaných z východního pobřeží zůstával stejný nebo se dokonce snižoval. Arabskou, perskou a indickou poptávku po lidském zboží stačili dodavatelé uspokojovat obvyklým počtem zajatců mezikmenových válek.
 
Situace se změnila v 18. století - Francouzi založili plantáže na Maskarénách a uzavřeli s pobřežními městy smlouvy o pravidelných dodávkách otroků. Dosavadní množství zajatců už nemohlo uspokojit arabskou i francouzskou poptávku, a založení plantáží na Zanzibaru a Pembě propad mezi nimi ještě prohloubilo, Aby poptávku uspokojili, začali se arabští obchodníci vydávat "na lov" do vnitrozemí sami.
 
Na západním pobřeží Afriky operovaly britské protiotrokářské lodi. I pro Portugalce bylo tedy nyní lepší přesunout centrum vlastního obchodu s otroky - kteří byli pro jejich plantáže stále třeba - na východ do Mosambiku, kde úspěšnost hlídek nebyla tak vysoká.
 
Ve dvacátých letech 19. století Egypt dobyl Nilský Súdán a otroky z této oblasti si ponechával výlučně pro sebe. V důsledku toho se zvýšila poptávka po otrocích z východního pobřeží i v arabských zemích Zálivu, kde se výpadek súdánského trhu citelně projevil.
 
Otrokáři se pouštěli dále do vnitrozemí a kromě nově zaváděných přímých přepadů vesnic se scénář, který už známe z případu konžské říše, opakoval: slabší společnosti byly zničeny, národnosti s rozvinutějším politickým systémem přežívaly, ale přenesly soustředění zejména na lov otroků, nejlépe směnitelných za žádané arabské zboží. Těžiště ekonomiky celé oblasti se i zde přesunulo na obchod s otroky, v důsledku přinášejícím chaos, nejistotu, rozsáhlé války  a všeobecný úpadek.
 
K neštěstím Konga, ze západní strany již sužovanému evropským obchodem s otroky,  patřilo i to, že arabští otrokáři ze Zanzibaru na své cestě za novými nalezišti "černé slonoviny" u jezera Tanganika seznali, že se ocitli na území dobře organizovaných států Burundi, Rwandy a Bugandy, kde bez autorizace králů nebylo možné obchodovat. Pokračovali proto dále na západ, do tehdy již politicky roztříštěného Konga a zde, v oblasti Manyema a Urua, jak praví Ivan Hrbek v knize Dějiny Afriky, ustavili doslova "hlavní loviště" otroků. Nejbohatší z obchodníků si zde založili vlastní stanice, vybírali daně, shromažďovali otroky a slonovinu a vyzbrojovali vlastní žoldácké oddíly. Od metody vyzbrojování obyvatel a rozdmýchávání nepřátelství postoupili tu ke spolehlivějšímu přímému vypalování a drancování vesnic, zajímání transportuschopných obyvatel a vyvražďování ostatních, což vbrzku vedlo k téměř naprosté likvidaci některých etnik.
 
Nejvýznamnějším z arabských otrokářů působících v Kongu byl Hámid Mardžabí, o němž zde později ještě bude řeč.
 
Rozsah východoafrického obchodu s otroky nelze spolehlivě stanovit, nicméně oblast byla během několika málo desetiletí zpustošena tak, že evropští cestovatelé přišedší do těchto končin získali dojem, že Arabové zemi drancují už celá staletí, ne-li tisíciletí.
 
Obchod a doprava slonoviny vyžadovala nosiče - otroky, z nichž cestu z vnitrozemí na pobřeží přežila prý zhruba polovina. Ti, kteří neupadli do otroctví, umírali v bojích, hladem na útěku před otrokáři nebo při epidemiích, které toto neradostné období provázely. Celé oblasti se vylidnily, jejich obyvatelé prchali z dosahu lovců, opouštěli úrodnou půdu a odcházeli do míst, kde byl horší přístup k potravě. Cestou narážely na jiné kmeny , které svá území bránily, a docházelo k dalším válkám.
 
Na produkci potravin se nepříznivě projevil i úbytek práceschopných dospělých a interetnické vztahy se zúžily na soupeření "kdo s koho". Mezikmenová zášť nabyla nových rozměrů, elity bohatly, existence ostatních byla stále nejistější.
 
A tak se belgický král Leopold II. rozhodl, že nebohé Konžany před arabským pleněním zachrání...





Související články naleznete v oddíle Dějiny Konga .





Další články autorky: http://manzelka.bloguje.cz

Autor: Karíma Sadio | pondělí 10.5.2010 18:18 | karma článku: 10,45 | přečteno: 1100x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)