Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fiktivní válka?

Ozbrojený konflikt v senegalském regionu Casamance je, vzdor třicetiletému trvání, světové veřejnosti znám daleko méně než jiné "občanské války" v západní Africe.

Casamance se rozkládá na jihu Senegalu, od zbytku země téměř oddělen samostatnou Gambií.

Liší se i jinak: na rozdíl od převážně polopouštního severu disponuje úrodnou půdou, na niž dopadá velké množství dešťových srážek umožňujících existenci lesů, pěstování rýže, ovoce, obilovin, olejových palem a dalších zemědělských plodin bez hrozby neúrody kvůli rozmarům počasí.

I etnické složení obyvatel je zde jiné, než na severu; v Casamance nedominuje kultura wolofská, fulbská, mandinská a sererská, ale ďolská, mandinská a fulbská.Separatistické Hnutí demokratických sil Casamanceu bojuje za odtržení jižní části od zbytku Senegalu od roku 1982, v roce 1990 údajně poprvé sáhlo po zbraních. Partyzánská válka proti armádě, občas spojená s přepady dopravních prostředků, během let vyhnala z venkova do měst na 20.000 lidí, další odešli do sousední Gambie a Guineje. Lidé prchali, protože ztratili spolehlivý přístup ke své zemědělské půdě, nebo pro ztrátu pocitu bezpečí kvůli občasným loupeživým přepadům rebelů.Za třicet let trvání konfliktu přišla o život zhruba tisícovka lidí, ať už při přestřelkách nebo náhodných výbuších munice.Městům se násilí téměř vyhnulo, nepočítáme-li pumový atentát na náboženské shromáždění Layenů, ke kterému došlo v noci z 19. na 20. května 1990 na náměstí Gao v Ziguinchoru, hlavním městě regionu. Pokusy o vnitrostátní prezentování konfliktu jako nábožensky nebo etnicky motivované "revoluce" se nezdařily, a vůdce separatistického hnutí opat Diamacoune Senghor byl několikrát uvězněn; na sklonku života se pak často nechával slyšet, že je pro osamostatnění Casamanceu mírovou cestou.V posledním desetiletí došlo k uzavření několika mírových dohod, které byly údajně vždy porušeny separatisty, a konflikt tak - místními obyvateli téměř nepociťován - pokračuje dál.Soukromá rozhlasová stanice Radio Ziguinchor před několika dny přinesla zajímavou reportáž, uzavřenou pozoruhodnou teorií: casamanceský konflikt jako takový prý možná vůbec neexistuje a jeho zdání je už několik let, ne-li desetiletí, uměle udržováno.Senegalské pozemní síly mají ve světě velmi dobrý zvuk. Jsou pravidelně součástí vojenských misí OSN v mnoha zemích od Konga přes Středoafrickou republiku, Rwandu, Sierru Leone, Haiti, Irák, Kuwait a další. Vysocí vojenští úředníci jsou u OSN velmi dobře placeni, a senegalští vojáci žádáni. Aby mohl voják na vysokou funkci aspirovat, musí nejprve sloužit nejméně jeden rok ve válečné oblasti. Třeba takové, jakou je Casamance...

Armádní velitelé se v Casamance vždy po roce mění. Odcházejí pak na různé zahraniční mise modrých přileb a další posty v OSN, honorováni částkami jdoucími do milionů (dolarů), z nichž si ale oni sami ponechávají jen zlomek; zbytek prý plyne do státní pokladny Republiky Senegal.A míru v Casamance se stále nedaří a nedaří dosáhnout, i když senegalská armáda patří mezi nejlépe organizovaná vojska v Africe. Mír se do Casamance stále nevrací, ačkoli tu proti dobře vycvičeným a vyzbrojeným silám stojí hrstička partyzánů - separatistů."Válka" z nějakého záhadného důvodu vynechává nejprotěžovanější turistickou oblast Senegalu, Cap Skiring, přestože teoreticky zuří všude okolo ní.

A na nápravy škod způsobených casamanceským konfliktem uvolňují prostředky četné mezinárodní a nevládní organizace...Je to ještě občanská válka, nebo státní byznys?Obrázky:  Flickr/Frostis , Flickr/Taliesin , Flickr/21234912atN05, Flickr/gillespaveauSouvisející texty: Když člověk jede autobusem... a přijde o nohuČlánek původně napsán pro http://manzelka.bloguje.cz

Autor: Karíma Sadio | úterý 29.6.2010 8:31 | karma článku: 9,47 | přečteno: 1333x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)