Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dary na prodej, krev k nezaplacení

"K čemu chceš tužku, když neumíš psát?"                                                                                                                                               

Vojenský hobitov u Chasselay


ptal se prý Bohumil Vazač , působící po čas II. světové války ve francouzské armádě, svého afrického spolubojovníka ohromeného existencí přepínací propisovačky.
 
Ivan Procházka v druhém čísle časopisu Historie a vojenství z roku 2005 cituje vyprávění seržanta Stava (zde zkráceno):
 
"povšimli (jsme si), jak mu černý vojáček hledí přes rameno. I Vazač si toho všimnul a vysvětlil, jak se s tužkou manipuluje. Vojáček prosil, aby si tužku mohl vzít na dvůr. Věděli jsme, že tito vojáci nekradou a tak dostal naše svolení i papír. Za chvíli bylo na dvoře kolem držitele podivuhodné tužky klubko černých. Po čase se vojáček vrátil a žádal, aby mu Vazač tužku prodal. K čemu ji chceš, ptali jsme se, když neumíš psát. Vysvětlil, že když takový div přinese po vojně domů, bude vážený a vysypal na stůl kupu mincí různé hodnoty.  Byla to sotva skutečná hodnota Crayonu, ale pro černé vojáky, kteří dostávali jen nepatrný žold to muselo představovat úžasnou sumu. Bylo patrné, že snad padesát černých vojáků se složilo. „To ti nemohu prodat“, zněla Vazačova odpověď a následuje dlouhé přemlouvání vojáčkem a znovu žádost, aby si mohl tužku vzít na dvůr. Znovu na dvoře houf černých vojáků, znovu i všeobecné obracení kapes. Konečně se náš vojáček vrací a přidává další mince a jiné cennosti. Vše ukazuje, že se tužky již nemíní vzdát.  Vazač říká: „Nemohu ji prodat. Dostal jsem ji jako dar“.  Voják tužku, kterou do té doby křečovitě držel, okamžitě pokládá a říká: „Ano, dar se neprodává“. Posbírav mince, smutný odchází. Byl přesvědčen, že za tužku nabízí bohatství a mít ji, je pro něj otázkou bytí a nebytí. Jakmile však zjistil, že je to dar, nepřicházelo další jednání v úvahu. Dar se neprodává. Kolikráte jsem si potom říkal, kolik lidí by odmítlo výhodný prodej něčeho, jen protože je to dar!“
 
Bohumil Vazač a Ivan Procházka nebyl jediní z našich lidí, kdo získával zkušenosti na bitevních polích 2. světové války po boku vojáků z francouzských kolonií; důstojníci československé pěchoty byli ve francouzské armádě bežně zařazováni do jednotek tzv. Senegalských střelců, případně Alžířanů, a měli možnost na vlastní kůži okusit, že to nebylo zrovna bezpečné místo - ztráty v těchto jednotkách často přesahovaly polovinu.
 
 
 
 
Voják který necítí strach ani bolest
 
 
V návaznosti na názor generála Faidherba, že "černoši jsou stateční, nemají strach z boje ani z nebezpečí a jejich nervový systém je málo rozvinut (a tedy necítí bolest)" 

se v tehdejších vojenských směrnicích objevilo

"Si une mission de sacrifice s'impose, défense sans esprit de recul pour procurer le temps nécessaire au regroupement des forces, il pourra encore être fait appel à la vaillance du combattant noir. ... Pour une attaque brutale visant la rupture d'un front défensif adverse, on peut employer les troupes noires en fortes proportions ou en exclusivité." (Revue du temps noirs, říjen 1938).

Jednotky Afričanů byly proto používány tam, kde se předpokládaly vysoké ztráty. Byly to, v souladu se směrnicemi, právě ony, které stavěli do pole, bylo-li zapotřebí část vojska obětovat. Senegalští střelci se ocitali v první linii útoků a kvůli způsobu, jakým byly jejich jednotky v boji využívány, čelil Senegalský střelec čtyřicetiprocentní pravděpodobnosti, že na frontě přijde o život. Pro srovnání – ztráty mezi francouzskými vojáky činily průměrně 3%.

 

Ideál a skutečnost


 
"Asi to nazvete mladickou nerozvážností, ale my jsme si řekli: pojďme a osvoboďme Francii. Protože když Francie bude svobodná, bude svobodná i Afrika," svěřil se reportérovi BBC válečný veterán Issa Cisse. Někteří tehdejší rekruti z vyšších kruhů, absolventi francouzských škol v Africe, se dívali na Francii jako na svou zemi. Další uvěřili tvrzení, že Němci chtějí znovu zavést otroctví. Téměř všichni si uvědomovali nebezpečí, kterým budou vystaveni – věděli, že už v první světové válce v zámoří padlo mnoho odvedenců z jejich okolí.

Na ty koloniální rekruty, kteří měli ohledně obrany "vlasti" nějaké ideály, v metropoli čekalo v rozčarování: po krátkém výcviku na africkém kontinentě, kde žili pohromadě s Francouzi, přišlo nalodění a šok. Po přistání z nich byli vojáci druhé kategorie – i jíst museli odděleně a v jiných hodinách. Situace se změnila, když vojáci koloniálních jednotek vyhlásili, že se na frontě nezúčastní boje, pokud nebudou mít stejné podmínky jako zbytek mužstva.

 

Kanibalové na bitevním poli

 

Německá strana vedla v obou světových válkách proti Senegalským střelcům kampaň, v níž vojáky vykreslovala zároveň jako zbabělce i kruté a nelítostné kanibaly; Francouzi je do prvních řad útoku rádi nasazovali nejen proto, že směrnice jednotky Střelců pro takové mise přímo určovaly, ale i proto, že vojáci v nich měli vyšší postavy a nepřítele demoralizovaly už jen svým vstupem na scénu - němečtí vojáci se před odchodem do bitvy prý často ptávali, zda jsou v řadách protistrany také Afričané.

Prohra na bitevním poli dávala přeživším Senegalským střelcům bezmála jistotu smrti: jen vzácně je Němci brali jako zajatce, obvykle na místě dobili i raněné (během celé války Hitler obviňoval Francii z pokusu o "negrifikaci Evropy"). 

Po bitvě u Aubigny na jaře roku 1940 rozzuřily vysoké ztráty německé vojáky natolik, že pozabíjeli všechny raněné Afričany, které se z vesnice nepodařilo včas evakuovat; o život přišla bezmála polovina Střelců, kteří se boje zúčastnili.

V červnu téhož roku sevřela italská a německá armáda do pasti jednotky francouzské armády, operující v oblasti kolem Lyonu. V beznadějných bojích, které tam tehdy probíhaly, šlo francouzské straně už jen o čest. U Chasselay se německá divize Tottenkopf střetla se Střelci kapitána Clementa. Po den a část noci trvajících bojích francouzská armáda ustoupila, ale ke dvěma kumpaniím Senegalských střelců se rozkaz nedostal. Dvě stě mužů vzdorovalo pětadvacetitisícové přesile až do příštího rána, kdy je Němci "doslova rozstříleli kulomety a těla mrtvých a umírajících rozjezdili pásy tanků"  (J. Marchiani).

Ztráty afrických jednotek toho dne činily 104 mrtvých, 37 raněných a 856 "zmizelých". "Zmizelé" je možno bez rozpaků přiřadit k mrtvým, jelikož v této zdánlivě naději dávající položce jsou zahrnuta všechna spálená a roztrhaná těla, která nebylo možno oficiálně identifikovat.

 


Do Paříže vstupte, až najdete dost Francouzů!
 
V srpnu 1944 bylo zjevné, že k Paříž se brzy dostane do Spojeneckých rukou. Generál Charles de Gaulle vznesl k americkým přátelům patriotské přání: Paříž musí být osvobozena Francouzi!
Americká strana byla ochotna de Gaullovu přání vyhovět pod podmínkou, že do Paříže vtáhne divize tvořená jen bělochy. To se v době, kdy ve všech divizích v okolí byli běloši v menšině a jediná "čistě bílá" francouzská divize se nacházela v Maroku, plnilo těžko. Když se ukázalo, že ani Francouzi z jiných jednotek nestačí zaplnit mezery po vzhledově nepohodlných vojácích, nahradili nedostatkové Francouze Španělé, Tunisané a Libanonci.

Téhož roku, 1944, přišla částečná demobilizace. Vojáci z kolonií se naloďovali s vědomím, že mzda jim bude vyplacena až poté, co dorazí do vlasti.

 

 

Smrt místo výplaty

 

1280 veteránů z různých částí francouzské západní Afriky listopad už zastihl v ubikacích vojenského tábora u vesnice Thiaroye. Teprve tady se vojáci dozvěděli, že plat nedostanou v plné výši. Protesty byly marné. Aby se domohli slyšení, zajali francouzského generála; ten slíbil, že situaci pomůže vyřešit, a vojáci ho vzápětí propustili... což se později ukázalo jako chyba. Francouzi si "vyřešení situace" představovali po svém:

ve tři hodiny ráno do vojenského tábora přijely tanky. Francouzská armáda spící veterány napadla střelbou; zanechala po sobě asi třicet mrtvých a dvě stě raněných. Někteří z přeživších byli obžalováni ze vzpoury a odsouzeni k jednomu až deseti letům vezení, pokutě ve výši sta starých francouzských franků a zbaveni práv na plat  (na ten plat, kvůli jehož nevyplacení protestovali) i důchod vojáka.

Pokud jde o tresty odnětí svobody, ty byly v roce 1947 odsouzeným prominuty; nárok na peníze  jim ale nepřiznali.

 

 

Valorizace po šedesáti letech

 

V roce 1959 se francouzské kolonie západní Afriky vyslovily pro nezávislost. Nejvyšší francouzské kruhy při tomto zklamání rozhodly o zmrazení penzí bývalých členů koloniálních jednotek: od té doby důchody veteránů neměly být valorizovány a vdovy po bývalých vojácích neměly dostávat nic.

Během následujících čtyřiceti let se inflaci přizpůsobovaly pouze důchody francouzských veteránů. Nůžky mezi penzemi francouzských vojáků a jejich afrických spolubojovníků se rozvíraly.

Petice a dopisy neměly úspěch. Nejznámější bojovník za rovné vojenské důchody, Amadou Diop, který ve francouzské armádě sloužil 22 let, věc předložil i nejvyššímu soudu. Ten uznal, že se jedná o diskriminaci, a v roce 2004 - šedesát let po válce - došlo ke zvýšení důchodů pro veterány, kteří v bojích za Francii zratili iluze a mnohdy i zdraví.

Amadou Diop a mnozí jiní se toho nedožili.

Důchody vysloužilců z 2. světové války jsou v bývalých francouzských koloniích i po valorizaci jen zlomkem toho, kolik činí důchody jejich bývalých spolubojovníků ve Francii.

Francouzská vláda argumentuje tím, že kupní síla v těchto zemích je nižší a bývalí vojáci tedy nepotřebují tolik peněz, jako Francouzi.

Brání se rovněž, že vyplácení rovných vojenských důchodů by pro Francii bylo příliš nákladné.

 

Obrázek: I. Taguelmoust

Související články:

http://sadio.blog.idnes.cz/c/120127/Doba-valecna.html

 

 

Další informace:

Patrik Ouředník: Europeana

Myron Echenberg: Colonial Conscripts: The Tirailleurs Senegalais in French West Africa, 1857-1960

 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/3548400.stm

http://www.volny.cz/ipro/stripky/clanky/vazac.htm


 
http://www.army.cz/avis/areport2004/ar7text.pdf
 
http://martinhessler.blog.cz/0902/zapomenuty-general
 
http://www.lidovky.cz/rozkaz-pariz-osvobodi-belosi-djw-/ln_noviny.asp?c=A090408_000063_ln_noviny_sko&klic=230966&mes=090408_0
 
http://www.africultures.com/anglais/articles_anglais/25barlet.htm
 
 
 
 
 
Další články autorky: http://manzelka.bloguje.cz

Autor: Karíma Sadio | čtvrtek 25.3.2010 13:29 | karma článku: 13,06 | přečteno: 1318x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)