Diskuse

Jinačí svět

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jirkaknop

10. 1. 2010 11:03
Takže Vám vlastně kulturní rozdíly nevadí?

Kde a proč dochází k ženské obřízce

Ženská obřízka je široce praktikována v některých zemích Afriky (Somálsko, Egypt, Súdán, Etiopie, Senegal, Tanzánie, Džibuti, Mali, Sierra Leone, Nigérie, Ghana, Pobřeží slonoviny, Uganda) a na Středním Východě (Egypt, Omán, Jemen, Spojené arabské emiráty). Setkat se s ní můžeme i v částech Asie (Indonésie, Srí Lanka, Malajsie) a zřídka v Latinské Americe u přistěhovalců a některých domorodých kmenů.

0 0
možnosti

jirkaknop

10. 1. 2010 11:05
Re: Takže Vám vlastně kulturní rozdíly nevadí?

Obřízka sunna je součást ženské hygieny s následným zdůvodněním: „Je velkou ctí a velmi užitečná pro manžele i manželku. Ve skutečnosti pro celou rodinu a národ. Je ctí pro ženy, jejichž přirozenost si ji žádá. (…) Klitoridotomie je nejlepší kosmetikou pro ženy. (…) Omlazuje ženy středního věku, kterým nebyla provedena již dříve. Udržuje jejich mysl a myšlenky čisté a umožňuje řádnou a pozornou realizaci jejich náboženské oddanosti. Prodlužuje jejich mladistvý vzhled. Jejich obličeje poté září.

0 0
možnosti

proctonejde

9. 1. 2010 22:47
Tak me napadlo

pri pohledu na jeden obrazek, kde mel muz potetovane cele ruce.... co by bylo pripustnejsi pro nektere ty co nesouhlasi se smisenym manzelstvim..... zda by volili radsi zvetsi casti potetovaneho beloha pred vzdelanym poctivym cernochem??

0 0
možnosti

jirkaknop

10. 1. 2010 10:42
Re: Tak me napadlo

Nepotetovaného vzdělaného bělocha..

0 0
možnosti

proctonejde

9. 1. 2010 19:25
Vzdy me pobavi diskuzni prispevek

od cloveka, ktery v zadnem smisenem partnerstvi nezil to nejak tak pro zacatek, pak me prekvapuji prispevky od purytanu, kteri vedi, ze jasne sviti cervena pro zachovani nekterych evropskych kultur a proto nuti vsechny ty jeste "nezamorene" spoluobcany o zachovani puvodni "krve" a pouzivaji k tomu vsemoznych prikladu ale jadro duvodu presvedcive taji! Je to vcelku smesne, protoze uz i ta nase krev je smisena, ale jaksi jeste porad v mezich, protoze je smisena stale jen budto "bile" nebo "zido-krestansky" a toho ostatniho smiseni se nejvic boji! Smisena manzelstvi nejsou o kulture a zvycich, ale o vzajemnem respektu, ucte, porozumeni a lasce. Je to proste osud kazdeho jedince :o) A proste pokud to ma clovek dano "do vinku" tak se proste k tomu partnerovi ke kteremu opravdu patri proste dostane i kdyz ta cesta bude klikata, hrbolata, bolestiva, prima, povrchni, lehka ci tezka :o)))))  Kazdy strujcem sveho stesti ;o))

0 0
možnosti

jirkaknop

10. 1. 2010 10:53
Re: Vzdy me pobavi diskuzni prispevek

Kolik je smíšených manželství? 0,05% v ČR? Protože se nedělají statistiky, tak nelze dovodit, kolik jich je "úspěšných". Platí pozitivní diskriminace průzkumů smíšených manželství z důvodu humánního multikulturalizmu. Nicméně ta, která znám vždy špatně dopadla. Ať již zmizením arabských manželů , únosy dětí , ponižováním a vyžalováním z cizích zemí...zeptejte se někdy na nějaké ambasádě v zahraničí, co musejí řešit!!  

0 0
možnosti

jirkaknop

9. 1. 2010 8:38
K těm smíšeným manželstvím

Sejně jako ti dost rozumní diskutující, jsem proti smíšeným manželstvím. Mám nějakou životní zkušenosta kulturní rozdíly se časem prohlubují. Mladí si naopak myslí, že vše bude stejné, ne-li lepší! Ale je to přesně naopak. Černoška se bude stydět za svého zrzavého manžela a běloška za svého černého. Mnohem blíž máme k Rusům. Tady známe kulturu, náboženství a bohužel máme i dost společnou historii. U Rusů je spíš jiný problém. Vždyť Rus je kdo? Potomek Tatara, Mongolky, Čečena nabo Inguše?

Ale řekněme si na rovinu. Kdo zná nějakého senegalského spisovatele, rozumí jejich kultuře (mají vůbec operu nebo rokové kapely?), jejich jídlu a stolování? Jaké mají svátky? Žijí v chatrčích nebo v domech? To jsou nepřekonatelné rozdíly.

0 0
možnosti

Tuubeen

9. 1. 2010 10:03
Re: K těm smíšeným manželstvím

Nerozumím poslednímu odstavci: co jsou nepřekonatelné rozdíly? Neznat senegalské spisovatele, básníky, etiketu, svátky a architekturu? (Operu, doufám, nemají!) To se snad všechno dá zjistit... Přiženěný Dán přece taky nezůstane v kulturním vakuu, ale něco si o českých spisovatelích, kultuře, chování, skladatelích, architektuře... zjistí, ač o nich napřed pravděpodobně neví nic (my toho o Dánech taky obyčejně nevíme o moc víc než o Senegalcích ;-) ).

0 0
možnosti

jirkaknop

9. 1. 2010 8:25
Nějak se to tady rozjelo

co jsem zmizel. Tak k tomu rasizmu. Pro Klaru L - tím slovem rasistický výraz byl Váš výraz "rasistické výrazy v diskuzi". Vy jste jediná použila rasizmus. V té diskuzi žádný rasizmus nebyl. Byly to rozumně vyjádřené názory. Osobně bych nikdy nesouhlasil s žádným svým synem nebo dcerou, aby si vzaly třeba afričana či afričanku. Znemožnili by se sociálně i společensky. Nemluvě o kulturních rozdílech.

0 0
možnosti

Tuubeen

9. 1. 2010 9:59
Re: Nějak se to tady rozjelo

Jaký je rozdíl mezi "sociálně" a "společensky"? 8-o

A propos, o tom znemožnění... ono to záleží na tom, s jakými lidmi se stýkáte. Pokud se pohybujete převážně v intelektuálním a/nebo mezinárodním prostředí, znemožnění hrozí jen v případě nevhodného chování ;-D ...

0 0
možnosti

cirrat

9. 1. 2010 1:34
je "černoch" rasismus?

strašně mě baví, jak se někteří lidé chytají slovíček jak výkal košile - mě přece výraz "běloch" na mou osobu také nijak neuráží... :-)

Takovýhle slovíčkaření a zakazování slov akorát nadělá zlou krev. Mně, jako poloviční Rusce, taky vadí výraz "Rusáci" - a zakazuje ho někdo? Nezakazuje... A ani já ho nemůžu zakazovat, maximálně můžu říct, že mi vadí.

Jo a ještě se mi strašně líbí, jak se ty příspěvky dají krásně překrucovat. Teda, Manželko, já měla pocit, že já mám nějaký předsudky? No kam se hrabu na některý zúčastněný... 8-o

0 0
možnosti

Tuubeen

9. 1. 2010 9:59
Re: je "černoch" rasismus?

Aspoň ti tu vzroste sebevědomí! ;-)

0 0
možnosti

Pavel Skeptik

8. 1. 2010 19:23
!

Že by se multikulturarismus zajídal i na jiném kontinentu? Asi bude opravdu nepřirozený! Jenže tyto příspěvkz neomarxisté z Bruselu nečtou !! ;-D

0 0
možnosti

Tuubeen

8. 1. 2010 21:33
Re: !

nejde o multikulturalismus, ale

a) o dějinnou zkušenost (doporučuji starší článek: http://sadio.blog.idnes.cz/c/106941/Cizi-deti-I-cast.html )

b) o rodinné vztahy: v ortodoxním pojetí je přesně dáno, kdo se s kým má a nemá oženit, a to ne kvůli kultuře, ale protože sňatek spojuje dvě rodiny a pomocí věna je zajištěno, že se majetek v těchto rodinách kumuluje a neuniká jinam

Rodina, která povoluje dětem sňatek mimo tyto rodinné klany, už obvykle nijak nebazíruje na tom, jestli partner bude černý, ale z jiného cechu, nebo bílý - protože pak už je to v zásadě jedno.

0 0
možnosti

Klara L

8. 1. 2010 17:01
Je to zajímavé

Jak ti afričani píšou (někteří samozřejmě) stejné rasistické komentáře v diskusi jako někteří místní pepíci :-)

Myslíte si, že česko-ruský svazek lze považovat za "smíšený" v tomto smyslu?

Ale při kliku na ten odkaz o vietnamských manželích to po mně chce nějaké heslo, je závada na mém přijímači?

0 0
možnosti
  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)